Waarom maken Blue zones mensen gelukkiger?

Waarom maken Blue zones mensen gelukkiger?

De juiste gewoonten hebben positieve gezondheidseffecten. Daarom wil Onno Dwars op basis daarvan Blue zones realiseren. Hij vertelde erover tijdens een SWP Talks op WPX.

In de podcast legt Onno uit waarom hij daarvoor in zijn bijdrage, ‘Blue zones: De gebouwde omgeving bepaalt ons lot voor een gezonde leef- en werkomgeving’ het publiek had bestempeld als ‘naïeve rare wezens’. “Het was een wake-up call omdat we in mijn ogen vandaag de dag veel te veel acteren in de structuren van vroeger zonder kritische vragen aan ons zelf te stellen wat en waarom we iets willen bereiken. We beantwoorden nog vragen uit het heden die niet meer van toepassing zijn op het heden.” Ook gaat hij in op de Blue Zones, vijf gebieden – vaak rond de evenaar – waar mensen gezond en lang leven. Er is onderzocht welke gewoonten van de inwoners positieve gezondheidseffecten hebben en het bleek dat er negen gemeenschappelijke kenmerken zijn. 

Onno wil die gebieden naar Nederland brengen en in de Cartesiusdriehoek in Utrecht de eerste Urban Blue Zone realiseren gebaseerd op de negen gemeenschappelijke kenmerken. Hij legt uit waarom: “Bepaalde routines die bij ons zijn ingesleten – enorm haastig leven, minder sociale contacten, het faciliteren van eenzaamheid – wijken steeds verder af van zaken waardoor we oorspronkelijk als mens gelukkig waren. Zoals ‘wonen in een gemeenschap’ en ‘wonen in de natuur’.”

Tijdens de WorkPlace Xperience zijn er dertien SWP Talks opgenomen na de presentaties op de mainstage. Het interview met Inge Diepman met Onno Dwars was de tweede in deze serie. De SWP Talks van de WorkPlace Xperience zijn te beluisteren via SpotifySoundcloud en Springcast. In SWP Talks praten experts over duurzaamheid en gezondheid in de werkomgeving en hoe dit bijdraagt aan het human capital van organisaties.

Nieuwsgierig naar de hele podcast? Beluister hem dan direct hieronder.

permalink

Meer

Terug naar boven