Richard van Hooijdonk keynote op WorkPlace Xperience

Richard van Hooijdonk keynote op WorkPlace Xperience

Wat wordt de impact van de digitalisering, AI, robotisering en bio- en neurotechnologie op de leef- en werkomgeving? Hierover spreekt trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk tijdens de WorkPlace Xperience.

De wereld van werken en leven verandert en daarmee ook de toekomst. Richard van Hooijdonk vertelt een verhaal dat inspireert, vragen oproept en schreeuwt om antwoorden. Wat op ons afkomt, hoe we daarmee moeten omgaan en wat we moeten doen wanneer bepaalde ontwikkelingen te snel gaan of indruisen tegen onze (werk)ethiek zijn vraagstukken die Richard van Hooijdonk ons gaat voorhouden. Een andere belangrijke vraag waarop hij ingaat is wat dit allemaal betekent voor het leiderschap.

Richard van Hooijdonk: "Voor het ontwikkelen van een door technologie gedreven wereld moet je enerzijds op de hoogte zijn van de technologie en de kansen van morgen en anderzijds weten hoe mensen gelukkig blijven. We hebben echt filosofen nodig, die diep nadenken over hoe we kunnen bereiken dat de mensheid ‘in sync’ kan blijven met haar eigen behoeften. Het kan zijn dat robots en digitaliseringsprocessen al het werk overnemen, maar als we dat niet aankunnen moeten dat gewoon niet willen. We moeten voorkomen dat de maatschappij de verkeerde kant opgaat." Over algoritmen zegt Richard van Hooijdonk: “Het algoritme maakt bepaalde keuzes, maar wij bepalen de regels, hoe vrij we algoritmen laten en wanneer de overheid zich ermee moet bemoeien. Die grote vraagstukken behandel ik allemaal.”

Nieuwe leiders in de organisatie van de toekomst

Richard van Hooijdonk gaat ook uitgebreid en intens in op het leiderschap dat nodig is de wereld van morgen te bouwen, waarin sciencefiction verandert in realiteit. Wat is een toekomstige leider voor een persoon en hoe moet hij/zij zich door de organisaties heen manoeuvreren? Zeker is dat de vaardigheden van leiders voortdurend moeten mee veranderen met de arbeidsmarkt, als gevolg van de onvermijdelijke en continue technologische ontwikkelingen. Vooral nu kunstmatige intelligentie de werkplek steeds vaker verovert, bij de besluitvorming, maar ook in cognitieve processen. Leiders krijgen veel meer mogelijkheden om betrokkener te raken bij de menselijke aspecten van leiderschap. “Dit betekent ook dat leiders van de toekomst zich meer zullen (moeten) richten op emotionele intelligentie, menselijke connecties en het ontwikkelen van hun persoonlijke kenmerken en capaciteiten.”

Wil je dit niet missen? Schrijf je dan in voor de WorkPlace Xperience 2024.

permalink

Meer

Terug naar boven