Het belang van werkplekontwerp en beheer

Het belang van werkplekontwerp en beheer

Spacewell is er dit jaar wederom bij op de WorkPlace Xperience. In gesprek met Sven Toelen van Spacewell spreken we over waar hij het meest naar uit kijkt op de WorkPlace Xperience 2024.

Waar zijn jullie dit jaar trots op?
Spacewell is trots op al onze klanten in Nederland en wereldwijd die ons hun dagelijks vertrouwen geven. Aan de basis ligt uiteraard continue innovatie. Onze innovatie-roadmap wordt dan ook voornamelijk gestuurd op basis van steeds evoluerende behoeften van onze klanten waar wij nieuwe features brengen met en voor onze klanten. We Make Buildings Work for People.

Waarom vind je de WorkPlace Xperience (WPX) bijzonder en belangrijk?
De WorkPlace Xperience is belangrijk om verschillende redenen. Allereerst biedt dit jaarlijkse evenement een unieke gelegenheid voor professionals om zich te verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen en oplossingen op het gebied van werkplekken. Dit is van cruciaal belang in een tijd waarin de manier waarop we werken voortdurend evolueert, met technologische vooruitgang en veranderende behoeften van werknemers.

Bovendien fungeert de WPX als een waardevol netwerkevenement, waar professionals de kans krijgen om in contact te komen met experts zoals Spacewell en collega's die zich bezighouden met werkplekstrategieën en -oplossingen. Het delen van inzichten en ervaringen met anderen in het vakgebied kan leiden tot innovatie en de ontwikkeling van efficiëntere werkplekken met focus op de gebruikerservaring. Daarnaast biedt de WPX een platform voor het bespreken van belangrijke kwesties rondom de werkplek, zoals flexibel werken, duurzaamheid, ergonomie en technologie-integratie. Het stimuleert discussies en samenwerking die kunnen bijdragen aan het vormgeven van de toekomst van werkplekken.

Kortom, de WorkPlace Xperience is bijzonder en belangrijk omdat het een gelegenheid biedt voor professionals om bij te blijven met de laatste ontwikkelingen, te netwerken met vakgenoten en gezamenlijk te werken aan het creëren van betere werkplekken voor de toekomst. Het draagt bij aan de groei en innovatie binnen het vakgebied en heeft daardoor een positieve impact op de manier waarop we werken en werkomgevingen begrijpen en optimaliseren. Bij Spacewell kijken we al uit naar een nog kwalitatievere volgende editie, als dat al mogelijk zou zijn.

Welk thema mag wat jou betreft niet ontbreken op de WPX?

Wat Spacewell betreft mogen de thema's gebruikerservaring, duurzaamheid en innovatie zeker niet ontbreken op WorkPlace Xperience (WPX). Deze thema's zijn inderdaad uiterst relevant en actueel, en ze spelen een cruciale rol in de huidige ontwikkeling van werkplekken. Hier is waarom elk van deze thema's belangrijk is:

  1. Gebruikerservaring: De gebruikerservaring op de werkplek heeft directe invloed op de productiviteit, tevredenheid en betrokkenheid van werknemers. Op basis van data begrijpen hoe werknemers hun werkplek ervaren, inclusief aspecten zoals ergonomie, flexibiliteit, technologie, luchtkwaliteit en comfort, is van essentieel belang voor het creëren van een effectieve en aantrekkelijke werkplek.
  2. Duurzaamheid: Duurzaamheid is een steeds belangrijker wordend aspect van werkplekontwerp en -beheer. Het verminderen van de ecologische voetafdruk van werkplekken, het bevorderen van energie-efficiëntie en het verminderen van afval zijn allemaal cruciale doelen. Daarnaast waarderen steeds meer organisaties duurzaamheid als onderdeel van hun bedrijfscultuur en merkidentiteit. Dit speelt zelfs bij werving en behoud van werknemers.
  3. Innovatie: Innovatie op het gebied van werkplekontwerp, technologie en managementpraktijken is van essentieel belang om bij te blijven in een snel veranderende zakelijke omgeving. Werkplekken moeten voortdurend evolueren en zich aanpassen aan nieuwe technologische ontwikkelingen en veranderende behoeften van werknemers. Het verkennen van innovatieve benaderingen en best practices kan organisaties helpen competitief te blijven.

Door deze thema's op de WPX te integreren, kunnen professionals in het werkveld waardevolle inzichten opdoen, best practices delen en samenwerken aan het vormgeven van de toekomst van werkplekken die zowel efficiënt als aantrekkelijk zijn voor werknemers, terwijl ze ook rekening houden met duurzaamheid en innovatie.

Wat moet er wat jullie betreft veranderen voor de versnelling naar toekomstbestendige werkomgevingen?
Om de versnelling naar toekomstbestendige werkomgevingen te bevorderen, zijn er verschillende belangrijke aspecten die moeten worden overwogen en aangepakt:

  1. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Werkomgevingen moeten flexibel en aanpasbaar zijn om tegemoet te komen aan veranderende behoeften van werknemers en organisaties. Dit omvat het ontwerp van ruimtes, het gebruik van modulaire meubels en technologieën die eenvoudige herconfiguratie mogelijk maken.
  2. Technologie-integratie: Het integreren van geavanceerde technologieën zoals IoT en slimme gebouwbeheersystemen is van cruciaal belang om de efficiëntie te verbeteren en de gebruikerservaring te optimaliseren. Dit omvat technologieën voor ruimtereserveringen en -gebruik, luchtkwaliteit, energiebeheer en meer.
  3. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid: Het verminderen van de ecologische voetafdruk van werkplekken is essentieel. Dit omvat energie-efficiëntie, afvalvermindering, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en groene bouwmaterialen.
  4. Gebruikersgericht ontwerp: Werkomgevingen moeten worden ontworpen met de behoeften en voorkeuren van werknemers in gedachten. Dit betekent dat er aandacht moet worden besteed aan aspecten zoals ergonomie, comfort, gezondheid en welzijn op de werkplek.
  5. Diversiteit en inclusie: Toekomstbestendige werkomgevingen moeten inclusief zijn en rekening houden met de diverse behoeften van werknemers, ongeacht hun achtergrond, mogelijkheden of voorkeuren.
  6. Data en analyse: Het verzamelen en analyseren van gegevens over het gebruik van werkplekken kan helpen bij het optimaliseren van ontwerpbeslissingen en het identificeren van inefficiënties.

Kortom, een versnelling naar toekomstbestendige werkomgevingen vereist een holistische benadering die rekening houdt met technologie, duurzaamheid, gebruikerservaring, flexibiliteit en betrokkenheid van werknemers. Het is een voortdurende inspanning die organisaties in staat stelt zich aan te passen aan veranderende zakelijke landschappen en de evoluerende behoeften van werknemers.

permalink

Meer artikelen van Spacewell

Naar het overzicht

Meer Laatste nieuws over WorkPlace Xperience

Terug naar boven