Rapportage toont vervolgstappen naar Zero Waste-event

Rapportage toont vervolgstappen naar Zero Waste-event

Door middel van uitgebreide afvalbeheermaatregelen was Renewi EcoSmart aanwezig op de WorkPlace Xperience 2024 om het evenement 'zero waste' te maken. In deze rapportage toont Renewi de resultaten en prestaties van de WorkPlace Xperience.

Het rapport bevat een overzicht van de belangrijkste initiatieven, CO2-footprint en leerpunten van het evenement.

Afvalscheiding

Afvalscheiding is een onderwerp dat blijvend aandacht verdient, want door een betere afvalscheiding wordt afval een grondstof voor nieuwe producten. Dirk van Gemert, Manager Business Development bij Smart WorkPlace ligt dit verder toe. "Dit betekent concreet dat we het restafvalpercentage zoveel mogelijk moeten laten dalen en de bezoekers en stakeholders bewustmaken van hun scheidingsgedrag." Het verminderen van afval en het bevorderen van duurzaamheid zijn essentieel in deze tijd waarin we streven naar een circulaire economie. Door al het afval wat tijdens het evenement vrijkomt te wegen en te registreren zien we precies hoeveel CO2 we bespaarden.

Door het strategisch plaatsen van afvalstations op verschillende locaties en het implementeren van een efficiënt afvalweegsysteem, is er vermindering van restafvalproductie bereikt. Met een doelgerichte aanpak is de hoeveelheid restafval geminimaliseerd tot 55,5 procent. Een belangrijk aspect van het bereiken van deze hoeveelheid restafval is de voorbereiding en samenwerking met stakeholders en leveranciers. Dit proces begint al in dit vroege stadia van het afvalbeheersysteem en speelt een cruciale rol bij het behalen van succes.

Belangrijkste initiatieven

Afvalbeheer: Tijdens het evenement zijn er uitgebreide afvalbeheermaatregelen geïmplementeerd. Zo is het gebruik van afvalstations ingezet, deze hadden duidelijke instructies voor de verschillende scheidingsopties.

Zichtbaarheid: Op de speciale 'designerplek' van Renewi Ecosmart was er de mogelijkheid om een virtual reality game te spelen die inzicht geeft in afvalscheiding. Op deze manier werd de kennis rondom afval vergroot onder de bezoekers.

Afvalcoach: Tijdens de evenementdagen zette Renewi een afvalcoach in. Deze afvalcoach begeleidde en adviseerde bezoekers bij het recyclen van afval en haalde tijdig de afvalbakken leeg.

Twijfelafval: Naast een afvalbak voor Plastic & drankkartons, organisch afval en papier/karton hebben we bewust een 'twijfelbak' in plaats van een bak voor restafval geplaatst. Daarmee hebben we de bezoekers ervan bewust gemaakt dat bepaald afval toch nog een waardevolle grondstof kan zijn.

Ruimte voor verbetering

Met 55,5% restafval is er voor de WorkPlace Xperience natuurlijk ook ruimte voor verbetering, geeft ook Dirk van Gemert aan "Renewi Ecosmart heeft ons een helder overzicht gegeven in de vervolgstappen om onze organisatie te verduurzamen. Voor ons een belangrijke pijler en een mooie kans om de WorkPlace Xperience verder te verduurzamen. Die verbeteringen zitten zich vooral in de 'wegwerp' producten. Van koffiecups, kartonnen, koffiebekers tot houten borden en bestek, zijn allemaal punten die op de WorkPlace Xperience 2025 aangepakt gaan worden. Zo zet de WorkPlace Xperience stappen naar een echt 'Zero Waste Event'."

Download het volledige rapport hier.

permalink

Meer artikelen van Renewi EcoSmart

Naar het overzicht

Meer Laatste nieuws over WorkPlace Xperience

Terug naar boven