Iventionair partner WorkPlace Xperience

Iventionair partner WorkPlace Xperience

Gezonde lucht voor iedereen. Dat is de missie van WPX-partner iventionair. WPX-bezoekers kunnen het ervaren in hun hub op de WorkPlace Xperience. Francesco Franchimon licht toe.

Wat zijn volgens iventionair de belangrijkste ontwikkelingen in de gezonde en duurzame werkomgeving?

“De pandemie heeft op een pijnlijke wijze laten zien dat onze gebouwen ons onvoldoende beschermen tegen infectieziekten. Het gevolg is een enorm zorginfarct, langdurige sluiting van gebouwen en extreme economische schade. Dit kunnen wij ons als samenleving met betrekking tot onze zorg, onze economie en ons sociaal welzijn niet nog een keer veroorloven. Het is heel goed dat de gezondheid van het arbeidskapitaal de laatste jaren steeds hoger op de agenda staat binnen organisaties. De werkomgeving moet maximaal ondersteunend zijn om het welzijn van mensen te maximaliseren, niet alleen om productiever te zijn maar juist om het werkgeluk te verbeteren. De werkplek is daarmee geen kostenpost meer maar een waardecreator. Ook de maatschappelijke impact van een gezonde werkplek mag niet ontbreken in alle overwegingen. De waardeketen van een gezonde werkomgeving gaat verder dan de waarde van de huurder en verhuurder. Inkomens- en zorgverzekeraars hebben ook baat bij gezonde verzekerden. De gezonde werkplek vraagt om een integrale kijk vanuit HR, facility management en financieel management. Wij weten steeds meer over luchtkwaliteit en de vervuilingen waaraan wij dagelijks worden blootgesteld, denk aan fijnstof, chemische verontreinigen, bacteriën, schimmels en virussen. Vaak onzichtbaar maar het kan wel leiden tot serieuze gezondheidsschade voor ieder individu. Buiten de persoonlijke ongemakken en het leed zal het leiden tot een explosie van de gezondheidsuitgaven, nu al ruim 25% van de Rijksbegroting. Laten wij minder geld besteden aan nieuwe behandelingen en vooral inzetten op het voorkomen van gezondheidsschade. Zet daarom maximaal in op preventie. Laat COVID-19 een wake-up call zijn en laten wij met open vizier kijken hoe wij de werkomgeving ook van gezonde lucht kunnen voorzien. Dit vraagt om een nieuw aanbod van producten en diensten dat de oplossing biedt voor toekomstige gezondheidscrisissen en de huidige klimaatcrisis.”

Hoe zet jij met iventionair de duurzame stap naar het gezond en gelukkig werken van morgen?

“Alle uitgangspunten waarop wij een werkomgeving van lucht voorzagen kunnen in de prullenbak. Alle richtlijnen met betrekking tot ventilatie zijn gebaseerd op een comfortabel binnenklimaat. Dat een werkomgeving daarmee niet automatisch een gezonde omgeving is, is nu wel duidelijk. De 17 miljoen virologen die Nederland telt weten inmiddels iets van aerosolen. Het aanpassen van werkomgevingen die daar beter tegen bestand zijn is de missie van iventionair: gezonde lucht voor iedereen. In bestaande gebouwen is het lastig om het ventilatieniveau op te waarderen van comfortniveau naar een gezondheidsniveau. De aanvulling met luchtreiniging op ventilatie is dan de meest duurzame oplossing. iventionair integreert ventilatie, luchtreiniging en binnenklimaat in een totaaloplossing op ruimteniveau. De data-gedreven aansturing zorgt dat alle instellingen van het systeem zich automatisch aanpassen op basis van de omgevingsfactoren zoals ultra-fijnstof, TVOC, CO2 en het ruimtegebruik van dat moment (aantal aanwezigen en soort activiteit: concentratiewerk, overleg, discussiëren). Tijdens de periode van infectierisico stelt iventionair zich zodanig in dat de kans op besmetting geminimaliseerd wordt. Het is nu echt tijd om vanuit volksgezondheid te redeneren en maximaal de mogelijkheden van smart sensoring en algoritmes te benutten. Dat is de basis waar vanuit iventionair opereert.”

Waarom heb je besloten met iventionair deel te nemen aan de WPX?

“iventionair is in het 4e kwartaal van 2021 met succes gelanceerd op de World Expo in Dubai en op de Arab Health in het 1e kwartaal in 2022. Ondanks dat iventionair  als een Top 100 Innovatie van de Kamer van Koophandel is geclassificeerd zijn wij in Nederland nog niet gelanceerd. De WorkPlace Xperience is het eerste event in Nederland dat focus heeft op en prioriteit geeft aan waardecreatie en gezondheid. Juist de diversiteit aan partners en de bezoekers zorgen ervoor dat je het juiste gesprek met elkaar kunt voeren. Meer dan ooit begrijpen wij dat gezondheid niet een gratis ticket is. Er is een roep om een revolutionaire beweging op gang gekomen als het gaat over de werkomgeving. Daar willen wij graag onze bijdrage aan leveren.”

Wat maakt in de ogen van iventionair de WPX onderscheidend ten opzichte van andere beurzen/evenementen?

“De WorkPlace Xperience is voor ons een evenement waar het gaat met elkaar in contact te komen op basis van gemeenschappelijke waarden, missies en visies. De bezoekers en partners hebben allemaal een eigen DNA en spreken een andere taal maar een gezamenlijk doel. Door een podium te bieden, om dit te herkennen door met elkaar in contact te staan, ontstaan nieuwe inzichten en nieuwe co-creaties. Wij zijn heel benieuwd naar de verhalen van HR en facility professionals. Wat maken zij mee op de werkvloer?”

Kun je al een tipje van de sluier oplichten van de innovaties/projecten die je op de WPX gaat presenteren?

“De iventionair-hub biedt jou dé experience wat gezonde lucht daadwerkelijk betekent op de werkplek. In de iventionair Cube kun je lopend werkzaamheden verrichten zodat je continue in beweging bent maar wel in een gezonde lucht.”

permalink

Meer

Terug naar boven