De rol van data in een circulaire transitie

De rol van data in een circulaire transitie

De vraag naar oplossingen voor snel veranderende werkomgevingen is explosief. Veel bedrijven zijn onderweg met duurzaamheidsbeleid, richten zich op gebruik in plaats van bezit en willen adaptief zijn om nieuwe concepten met gezwinde spoed toe te passen. Ook heroverwegen veel organisaties de bezetting en benutting van de vastgoedportefeuille. Dat ziet ook Reinier Nederhoed van Alvero Kantoormeubelverhuur, die kennis en praktijkervaring delen op de WorkPlace Xperience op 16 en 17 april in de Van Nelle-fabriek te Rotterdam. 

“Een dynamische markt, zonder twijfel. Als we naar circulaire en gezonde werkomgevingen gaan, is het noodzakelijk om eerst inzicht te hebben van wat je in huis hebt. Daar geeft datagedreven facility management invulling aan, maar we komen uit een situatie waarin dit nog geen gemeengoed is. Vroeger handelden we vanuit vooral uit onderbuikgevoel, maar tegenwoordig zitten we in een andere werkelijkheid. Vol financiële prikkels en verduurzamingsambities. Daarom moet de ratio de boventoon voeren, niet de emotie.”

Snel veranderende wereld

Het begint allemaal bij een goed fundament: weet wat je in huis hebt op het vlak van tafels, stoelen en kasten. Dat klinkt eenvoudig, maar bedrijven maakten voorheen slechts grove inschattingen van wat er aan interieur beschikbaar was. Basale informatie kwam terecht in een bestand dat verre van adaptief was. Diezelfde uitdagingen zag Alvero ook in haar eigen omgeving. Nederhoed: “We zagen bijvoorbeeld grove inschattingen van het beschikbare interieur in Excel-sheets en stelden ons de vraag hoe we dit proces konden verbeteren. We wisten namelijk dat dit niet aansluit op een snel veranderende wereld, waarin de werkomgeving vooral adaptief moet zijn. Op trends, op ontwikkelingen zoals het hybride werken.”  

En dus ging Alvero aan de slag met het ontginnen van dit verbeterpotentieel. “Dat deden we met de ontwikkeling van ons eigen systeem: Alvero Meubel Management (AMM). Het gaf ons eerst intern de mogelijkheid om constant up-to-date te zijn. We wilden de waarde tonen van een actief document, dat je helpt inspelen op duurzaamheidsontwikkelingen. Waarmee je sneller inspeelt op nieuwe ontwikkelingen en een circulaire bedrijfsvoering nastreeft. En dat je laat anticiperen op efficiëntieverhoging en versnelling.”

Duurzamer acteren

Volgens Nederhoed zag Alvero dezelfde uitdagingen én kansen bij klanten. “We zagen de potentie van het systeem om niet alleen als een intern systeem te fungeren, maar onze partners en klanten te helpen om hun ambities in te vullen. Die ambities staan aan de wieg van deze beweging naar datagedreven facility management. ”Veel bedrijven uiten de wens om duurzamer te acteren, om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te minimaliseren en grondstoffen langer in de keten te houden. Een rood cirkeltje staat voor velen rondom het jaartal 2030, waarin we de helft minder primaire grondstoffen gebruiken en de uitstoot van CO2 met meer dan de helft verminderen.

Voor veel bedrijven is er dan ook een diversiteit aan ambities die spelen: financieel gedreven, gericht op verduurzaming, het gezond maken van de werkplek en het uitwerken van toekomstbestendige werkplekconcepten. “Tijdens een intakegesprek ontdekken we welke ambities er zijn en hoe ver een organisatie al is. We starten met een nulmeting om duidelijk te maken welke objecten er in huis zijn en hoe die passen in bijvoorbeeld circulariteitsdoelstellingen. Ieder onderdeel krijgt een tag met RFID-technologie, een unieke identiteit met dataverrijking en wordt ondergebracht in een meubel management systeem, dat de data herbergt.”

Samen onderweg

Die kennis en praktijkervaring neemt Alvero mee naar de WorkPlace Xperience, op 16 en 17 april in de Van Nelle-fabriek in Rotterdam. De partij keert terug na een eerdere succesvolle editie: “De WorkPlace Xperience is voor ons een high-end event, waar we gelijkgestemd ontmoeten. Het niveau van de bezoekers én de gesprekken is hoog. Dat moment gebruiken we graag om niet alleen alle facetten van onze oplossing te presenteren, maar vooral met elkaar van gedachten te wisselen over het thema datagedreven facility management. Een onderwerp dat niet fel uitgelicht op het event naar voren komt, maar dat wij de aandacht geven die het verdient.” Hij hoopt vooral op veel interactie: “We horen graag overwegingen om wel of niet aan de slag te gaan met datagedreven facility management. En denken graag mee over oplossingen die bedrijfsvoering toekomstbestendig maken, om van emotie naar ratio te gaan. Dat hebben we nodig voor versnelling. Dit is een ontwikkeling die nooit meer stilstaat. Wij gaan graag samen op die reis.” Kijkend naar de toekomst ziet Nederhoed nog een belangrijke kans in de vorm van een marktplaats voor overtollig meubilair: “Deze zorgt ervoor dat bedrijven de meest circulaire en duurzame oplossing naar zich toetrekken. De objecten die niet meer worden gebruikt staan niet ergens achter in een magazijn of krijgen de stempel ‘einde levenscyclus’. In plaats daarvan krijgt ieder object een nieuw leven, met alle winst die daarbij hoort.”

permalink

Naar het overzicht

Meer Laatste nieuws over WorkPlace Xperience

Terug naar boven