Meer dan hybride werken, wat kunnen we leren van de politie

Meer dan hybride werken, wat kunnen we leren van de politie

Maaike van Kats is hoofd beleidsimplementatie en ontwikkeling Huisvesting bij Politie Nederland. Vanwege de diversiteit in de organisatie als het gaat om werkzaamheden (en bijbehorende werkomgeving) moeten zij verder durven kijken dan ‘alleen’ hybride werken.

Kunnen we verder gaan dan hybride werken en echt anders gaan werken? Maaike van Kats, hoofd beleidsimplementatie en ontwikkeling Huisvesting bij Politie Nederland doet haar verhaal en schuift aan bij Inge Diepman tijdens de WorkPlace Xperience 2023.

Variatie aan werkplekken

Maneges, schietbanen, kantoor en collega's die vanuit een auto werken, bij de politie komt alles voorbij. Hybride werken vergt dus een andere aanpak volgens Maaike van Kats. "We hebben heel veel verschillende soorten vastgoed, enorme kantoren bijvoorbeeld, maar ook heel specifiek zoals een hondenkennel, manege of cellencomplex." Maaikes presentatie noemde ze daarom 'anders werken' in plaats van hybride werken. Met zo veel verschillende werkplekken vraagt het hybride concept dan ook om een even flexibel antwoord.

"Als we aan hybride werken denken, denken we snel aan thuis of op werk als de twee variabelen. Maar bij ons gaat dat echt anders. Zelfs als je 100% op locatie werkt kan je bij ons 'anders' werken. Het gaat er om hoe je het werkproces inricht en hoe je dat op een andere manier in kan richten."

Hybride werken

Hoe dat eruitziet, hybride werken bij de politie, is een belangrijke vraag. Maaike geeft aan dat er veel mogelijk is. "Bijvoorbeeld de briefing waar ze de dag mee starten. Normaal kwam iedereen dan naar een locatie toe, maar het is ook heel makkelijk om die briefing digitaal te organiseren. Dan kun je ook onderweg of vanuit een andere locatie aansluiten."

"Voor corona werd in de organisatie gedacht dat hybride werken niet goed mogelijk was. Maar de periode van Corona heeft ons laten ervaren dat er meer mogelijk was, bijvoorbeeld dus de wijkagenten of recherche daar is veel meer mogelijk dan we dachten. Met de aanpak van Anders Werken hebben we daarop ingezet."

Luister hieronder de hele aflevering SWP Talks op de WPX, of luister op Spotify!

permalink

Naar het overzicht

Meer Laatste nieuws over WorkPlace Xperience

Terug naar boven