Maatschappelijke impact: de kracht van brede welvaart

Maatschappelijke impact: de kracht van brede welvaart

Jack Stuifbergen, directeur bij Breedweer, vertelt tijdens de WorkPlace Xperience 2023 aan tafel bij Inge Diepman over zijn eerste kennismaking met Wajongers en hoe een van die Wajongers zijn ogen opende.

Zijn missie was vanaf dat moment duidelijk: sociaal ondernemen en geen schoonmaak verkopen, maar impact.

Eye opener

Breedweer facilitaire diensten is vernoemd naar de wijk Breedweer. Jack wou graag wajongers aannemen, negen om precies te zijn. Dit lukte toen niet, het werden er uiteindelijk maar twee. Een van de twee was Linda, en zij heeft volgens Jack een sterke impact op hem gehad. "De oprechtheid waarmee ze tegen mij zei 'je hebt mijn leven veranderd'." Geeft Jack aan als reden waarom dit zo belangrijk voor hem was. "Je hoort dan de verhalen van hoe er thuis tegen iemand is verteld dat ze iets niet kon of dat ze iets niet vol zou houden of dat ze te dom was. Dat doet wat met je, en als ze je dan bedankt na het uitreiken van haar diploma dan krijg je echt kippenvel."

Dat is Jack Stuifbergens doel geworden met Breedweer geeft hij aan. "Dat is wat ik wil doen, mensen gelukkig maken. Met Breedweer is dit gelukt, we maken mensen samen gelukkig."

Impact inkopen

In zijn presentatie geeft Jack Stuifbergen aan "niemand koopt impact in." Terwijl dit juist is wat hij wil bereiken. Een belangrijk onderdeel hiervan is de overheid geeft Stuifbergen aan. "De overheid heeft een belangrijk kader dat is 'Artikel 1.4 lid 2', dit kun je meteen vergeten natuurlijk, maar het is wel heel belangrijk wat daar in staat." Daar staat namelijk in:

De aanbestedende dienst of het speciale-sectorbedrijf draagt zorg voor het leveren van zo veel mogelijk maatschappelijke waarde voor de publieke middelen.

"Het gekke is, naar maatschappelijke waarde wordt tijdens het proces nooit naar gevraagd." Geeft Jack aan. Defensie is hier beter in geweest volgens Jack, maar ook zij kunnen nog stappen maken. "Ze vroegen wel naar bijvoorbeeld de impact op klimaat en sociale impact." Dit kaarte Jack ook aan na het winnen van de aanbesteding bij defensie. "Defensie heeft 4 vragen gesteld die niet over schoonmaak gingen."

Er is dus wel een verschuiving volgens Jack Stuifbergen, maar we hebben nog veel stappen te gaan. Benieuwd naar de hele podcast? Luister hem hieronder, of luister verder op Spotify.

permalink

Naar het overzicht

Meer Laatste nieuws over WorkPlace Xperience

Terug naar boven