Zowel giften in geld als in natura welkom bij Ronald McDonald Huis in Utrecht

Zowel giften in geld als in natura welkom bij Ronald McDonald Huis in Utrecht

Bij de bekendmaking van de eerste ISS Workplace Manager of the Year op de Gold Party van de WorkPlace Xperience wordt ook een donatie gedaan aan het Ronald McDonald Huis in Utrecht. Karin Cramer (rechts) en Agatha Kleis vertellen waar de organisatie vooral behoefte aan heeft. Doneren kan hier.

Het Ronald McDonald Huis Utrecht – op loopafstand van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum – en het Buitenhuis in De Bilt op twee kilometer afstand bieden aan gezinnen de mogelijkheid dicht bij hun kind in het Prinses Máxima Centrum of Wilhelmina Kinderziekenhuis te zijn.In het Ronald McDonald Huis Utrecht, dat eerst over 25 en na de uitbreiding van 2015 over 31 gastenkamers beschikt, is dat al sinds 1990 mogelijk. In 2017 kwam het Buitenhuis erbij met 6 gastenkamers.

Karin Cramer – “Zeg maar ‘Kaat’ ” – is een van drie assistent-managers in het Ronald McDonald Huis. Ze houdt zich met name bezig met fondsenwerving en sponsoring, acties van derden en activiteiten die de gasten ten goede komen, zoals het koken voor gasten. De andere twee assistent-managers houden zich bezig met de werving en inzet van de vrijwilligers: de een voor de twee Huizen, de ander voor de drie Huiskamers en de Speelopvang in de ziekenhuizen.

Agatha Kleis is manager van Huis Utrecht, de paraplu waaronder alle faciliteiten hangen. Huis Utrecht heeft een managementteam van zeven mensen en werkt met 285 vrijwilligers op de verschillende locaties. “In het Huis hebben de vrijwilligers een hele actieve rol. Ze draaien het Huis, ontvangen de gasten, ze leiden ze rond en zijn vraagbaak. Ook maken ze de algemene ruimtes schoon en bieden een luisterend oor. De Huiskamervrijwilligers houden de Huiskamer schoon en zijn aanspreekpunt voor gezin en kinderen. De Speelopvang-vrijwilligers vangen vooral de kinderen van 0 tot 10 op. Dat zijn vaak broertjes of zusjes van zieke kinderen.” Cramer vult aan: “We zeggen bewust ‘zieke kinderen’. Het palet is namelijk heel breed. Niet alleen ouders van e, maar ook nvan bijvoorbeeld te vroeg geboren kinderen of kinderen met onbekende en ernstige ziektebeelden. Het komt voor dat gezinnen meer dan een jaar in ons Huis verblijven.”

Nieuwbouw

Huis Utrecht zou graag in 2025 een nieuwbouw Ronald McDonald Huis gerealiseerd zien met 50 gastenkamers. Inmiddels is een locatie toegewezen op de plek waar nu het Ronald McDonald Huis Utrecht staat.

Wensen

Karin Cramer en Agatha Kleis zijn dinsdagavond 29 maart beiden aanwezig op de Gold Party van de WorkPlace Xperience, waar ze uit handen van Erben Wennemars een donatie in ontvangst mogen nemen op de avond dat ook de eerste ISS WorkPlace Manager of the Year bekend wordt gemaakt. Cramer legt uit waarom ‘geld’ met stip bovenaan de verlanglijst staat: “Ouders betalen voor een gastkamer net als op andere locaties 15 euro per kamer per nacht, terwijl de kostprijs 75 euro bedraagt. Dat verschil, 60 euro per gezin per nacht, moeten we zien in te zamelen via sponsoring, donateurs en sportieve evenementen zoals HomeRide, HomeRun en HomeWalk, waarbij deelnemers 24 uur lang geld inzamelen voor de Ronald McDonald Huizen. Die sportieve evenementen zijn teamuitdagingen die je goed met collega’s kunt doen, wat dan weer goed is voor de verbinding.”

Geld is niet alleen nodig om de kosten voor de overnachtingen en de overige exploitatiekosten te dekken, maar ook voor de toekomst. Kleis vult aan: “De plannen voor de nieuwbouw gaan natuurlijk ook veel geld kosten. Voor die kosten gaan we straks bij grote sponsoren aankloppen en het zou natuurlijk fantastisch zijn als de deelnemers aan de WorkPlace Xperience alvast een flinke aftrap daarvoor zouden kunnen geven.” Dat kan in geld, maar ook in natura kunnen partners van alles betekenen. Kleis: “Bijvoorbeeld door het complete ontwerptraject te sponsoren, van schets tot DO. Of door een onderdeel te verzorgen zoals een klimaatinstallatie, meubilair, bedden en beddengoed, een keuken of het compleet inrichten van een bepaalde ruimte in de nieuwbouw.” Vanwege de nieuwbouwplannen wordt momenteel alleen het lopende onderhoud gedaan bij de bestaande accommodatie. Kleis: “Toch is ook daar geld nodig, bijvoorbeeld om meubilair te vervangen of om te schilderen. Maar daarvoor zouden giften in natura een prima alternatief zijn.” Cramer en Kleis sluiten af: “We zijn blij met elke gift tijdens de Gold Party van de WorkPlace Xperience. In natura omdat het een praktisch probleem in de bestaande bouw of nieuwbouw kan oplossen, en in geld omdat we zonder subsidie draaien en de lopende rekeningen ook betaald moeten worden.”  

Doneren kan hier.

Cijfers

In 2021 verbleven 1307 gezinnen in de 37 gastenkamers op de twee locaties, goed voor 10.022 overnachtingen. De gemiddelde verblijfsduur was 14 nachten. In Nederland zijn er momenteel 12 Ronald McDonald Huizen en 3 Ronald McDonald Vakantiehuizen, waar ouders met een zorgintensief kind zorgeloos vakantie kunnen vieren met het hele gezin.

permalink

Meer

Terug naar boven